zondag, april 01, 2007

APS: Het IFAW heeft kritiek op hoog quotum Dit is


APS: Het IFAW heeft kritiek op hoog quotum

Dit is een origineel persbericht.

Het IFAW heeft kritiek op hoog quotum
Canadese overheid kondigt massale jacht van 270.000 zeehonden aan ondanks internationaal verzet

(Ottawa,/Den Haag, 30 maart 2007) - Het IFAW reageert teleurgesteld op het quotum van 2007 voor het doden van 270.000 zadelrobben gedurende de wrede commerciele zeehondenjacht die naar alle waarschijnlijkheid dinsdag a.s. van start zal gaan. Het IFAW tezamen met wetenschappers wereldwijd hebben zware kritiek op de Canadese overheid die met haar falend managementplan de toekomst van de zadelrob op het spel zet.

De afgelopen jaren heeft de Canadese overheid een jaarlijks quotum gesteld voor het doden van 300,000 zadelrobben per jaar, een aantal dat reeds jaren ver boven de duurzaamheidgrens uitkomt. Hiermee negeert Canada wetenschappelijke bewijzen van het sterk afnemen van de populatie zadelrobben die door eigen wetenschappers geleverd zijn.

Marcel Bertsch, directeur IFAW Nederland: 'Dit jaar zouden de enorm slechte ijscondities wel eens kunnen leiden tot een 100% sterftecijfer van zeehondenbaby's. Wij hebben de Canadese overheid meerdere malen gewezen op de negatieve impact die de opwarming van de aarde op de populatie zadelrobben heeft. Deze zoogdieren zijn immers compleet afhankelijk van ijspakken om zich voort te kunnen planten en zoals de afgelopen jaren uitwijst, is dit een enorm probleem voor de dieren'.

Nederland zal op korte termijn een verbod ingesteld hebben op de handel in zeehondenproducten. Een initiatief wetsvoorstel van de PVDA en VVD is in februari van dit jaar overgenomen door minister Veerman aangezien hij na unanimiteit van de Tweede Kamer hierover besloot zelf een wet (Algemene Maatregel Van Bestuur - AMVB) te maken. Deze AMVB, waar opvolger minister Verburg zich nu over aan het buigen is, zal volgens eerdere toezeggingen in mei in de Staatscourant gepubliceerd worden.

De Canadese wrede, commerciele zeehondenjacht is de grootste jacht op zeezoogdieren ter wereld waarbij 98% van de gedode zeehonden nog baby's jonger dan drie maanden zijn. In de afgelopen drie jaar zijn er meer dan 1 miljoen zeehonden gedood waarbij het IFAW talloze bewijzen heeft vastgelegd van dierenmishandeling.

Informatie voor pers:
Voor nadere informatie over deze campagne, beeldmateriaal of interviews met Marcel Bertsch, directeur IFAW Nederland, of Yvette Brook, beleidsmedewerker, kunt u contact opnemen met: Monika Schouten, afd. communicatie, tel.: 070-335 50 11 nr. 117 E-mail: mschouten@ifaw.org. Dit weekend kunt u contact opnemen via nummers 06-10949917 (Marcel Bertsch) of 06-46056137 (Yvette Brook).

Voor meer informatie kijk op: www.stopdezeehondenjacht.nl of www.ifaw.nl


ANP Pers Support, het ANP is niet verantwoordelijk voor de inhoud van bovenstaand bericht.

ANP Pers Support is een joint venture van het ANP en PR Newswire.