zondag, april 01, 2007

APS: Correctie op bericht: Oud-mijnwerkers lanceren actie Dit is een


APS: Correctie op bericht: Oud-mijnwerkers lanceren actie

Dit is een origineel persbericht.

Het eerder vanmiddag verzonden bericht van het Comité Oud-Mijnwerkers Limburg bevatte een fout. Er werd gesproken over 'zaterdag 1 april' waar 'zaterdag 31 maart' moest staan. Voor de volledigheid hieronder het gecorrigeerde bericht. Met excuses.

Op zaterdag 31 maart wordt in Heerlen een actie gestart van oud-mijnwerkers die een deel claimen van 65 miljoen euro die de Stichting AZL ontvangt voor de overdracht van mijnwerkerspensioenfondsen aan de ING-bank. De oud-mijnwerkers vinden dat dit geld hen en hun nabestaanden toekomt. AZL wil de miljoenen besteden aan andere doelen, zoals een leerstoel over de mijnen aan de Universiteit van Maastricht.

Twee weken geleden werd bekend dat AZL voor de overdacht van onder meer de pensioenfondsen AMF en BFM van oud-mijnwerkers 65 miljoen euro zal ontvangen. De oud-mijnwerkers en hun nabestaanden worden bij deze transactie opnieuw vergeten, stellen de actievoerders. De pensioenen van de oud-mijnwerkers zijn nog steeds zeer bescheiden. Veel mijnwerkers zijn gestorven of ziek geworden aan de gevolgen van stoflongen. De meeste kregen echter nooit een vergoeding voor het feit dat zij het werk met hun gezondheid moesten bekopen.

Een comité van oud-mijnwerkers, gesteund door onder meer het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen en de SP, gaat actie voeren om een deel van de 65 miljoen bij de werkers te krijgen die de pensioenfondsen hebben opgebouwd. In de voormalige mijnstreek worden vanaf 1 april handtekeningen opgehaald, die later zullen worden aangeboden aan de Stichting AZL.

De lancering van de actie is op zaterdag 31 maart om 14.00 uur op de Promenade in Heerlen. De komende weken zullen ook in Landgraaf, Kerkrade, Brunssum, Sittard, Geleen handtekeningen worden verzameld.

Voorafgaande aan de start van de actie vindt een persconferentie plaats. U wordt uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Plaats: Oude Kerkstraat 9 te Heerlen. Tijd: 12.30 uur.

Inlichtingen: Wiel Niks (045-5713965) of Jan de Wit (045-5714083)

ANP Pers Support, het ANP is niet verantwoordelijk voor de inhoud van bovenstaand bericht.

ANP Pers Support is een joint venture van het ANP en PR Newswire.